vineri, 22 ianuarie 2016

Ce face Leul vineri, la bănci și la Bursă. Europa va pompa bani noi, iar euro slăbește până și față de leu

Euro este atât de calm pe piața interbancară, încât stă să cadă sub nivelul de la 4,5300 lei. Era 4,5295 lei, la ora 8,10.

Ziua promite să fie încurajatoare, sau cel puțin așa arată pe piețele din Asia, după ce, ieri, Banca Centrală Europeană s-a arătat dispusă să pompeze mai mulți bani noi în piață.

„Este greu să știi când o panică este pe cale să dispară de pe piață, dar se pare că suntem să luăm startul într-acolo“, a declarat un strateg de piață pentru Reuters.

Se pare că vom merge în weekend măcar cu speranța că se poate evita sfârșitul lumii...


BET s-a ridicat cu 265 de puncte deasupra pragului de la 6 .000 de puncte, Acesta pare să fie un Suport care a rezistat atacului.


Totuși, citește și


UPDATE: Ce face leul la bănci și la bursa. Lâncezeală tehnică la „+ 0 virgulă ceva“, sau despre treaba fraierului


BET, indicele de referință al Bursei din București este încă sub orice nivel de Suport din ultimul an, care i-ar fi susținut reluarea creșterii. 

Indicele BET, care face media ponderată a variațiilor celor mai căutate 10 acțiuni de la BVB (fără Fondul Proprietatea)
BET este sub nivelul de alarmă de la 6.400 de puncte, care era noua țintă a tendinței de scădere curente, potrivit celui mai recent raport, emis acum două săptămâni, de Dan Rusu, șeful echipei de analiști de piață de capital de la casa de brokeraj a Băncii Transilvania, BT Securities.



Iată graficul prietenului Dan Rusu



Bursa din Valori București  se află la nivelul cotațiilor medii din  toamna anului 2013. Indicele BET a dschis azi la 6.052 de puncte, adică mult sub singurul suport mai apropiat care îi mai apără, la 6.400 de puncte șansele de revenire pe creștere. (V. DIDACTICE, mai jos)

Ca să vedem unde s-ar mai putea opri prăbușirea ne întoarcem în septembrie - octombrie 2013 și vedem suporturi pe la 5.930 - 5.940 de puncte (liniile VERZI pe graficul de mai sus).

Slabă nădejde (deocamdată) că vor fi suficient de puternice, dar ele vor fi speculate de jucători.



Iată și din arhivă câte ceva:

Speculatorii pariază pe evoluțiile viitoare ale indicilor marilor burse europene, prin instrumente derivate. Indicii sunt medii ponderate ale variațiilor cotațiilor mai multor acțiuni selectate. (V. DIDACTICE)

20 ianuarie
Ochii operatorilor de pe piață sunt îndreptați spre nevoia de finanțare a Guvernului în  2016, estimată la 9.4% din PIB și la  emisiunile de titluri de stat în euro, care ar putea fi preferate, pentru că s-ar face la o dobândă  mai redusă decât ce la lei..

Reprezentanții Ministerului de Finanțe au confirmat recent, intenția privind lansarea unor emisiuni în euro, într-o conferință organizată la Viena.

Ieri nu  a fost decât o pauză în tendința de cădere a burselor. Am avut „de-a face doar cu o corecție tehnică. Anul 2016 va fi un an extrem de complicat - și mă îndoiesc că asta a fost deja integrat în primele zece sesiuni de tranzacționare“, scria în comentariul său de ieri Mihai Nichișoiu, analistul de piețe externe de la casa de brokeraj Tradeville.

Pe de altă parte, luni și marți au fost două zile bune pentru jucătorii români cu nervii tari. Luni, când piața a scăzut cu 5% , au cumpărat ieftin, ce au vândut fondurile străine de investiții, iar  marți, când piața a crescut cu 2%, au vândut la rândul lor în profit. Cei cu vocație de speculatori.

Ultimile zile au fost de fapt, bune pentru piață, care a fost trezită din acalmia cronică. Lichiditatea  (măsurată cu valoarea tranzacțiilor) a fost acceptabilă  luni (aproape 10 milioane de euro) și bună ieri, (17 milioane de euro). Brokerii obișnuiesc să spună că nu merită „să iasă din casă“ pentru mai puțin de 10 mil. euro.

E
ste bine să citiți:


Pentru leicitește și:


Dacă despre bursele occidentale se poate spune că are loc o corecție a exceselor din anii trecuți, marcați de noi maxime istorice, despre BVB nu se poate spune decât că abia începuse să crească și stă rău și din punctul de vedere al tendinței tehnice. Iată cum arăta lunea trecută, evoluția indicelui BET al Bursei din București. 



Va trebui să căutăm alt grafic, cu valori mai vechi, ca să vedem ce șanse are bursa de revenire.

Citește și

Are și capitol de „DIDACTICE“, pentru începători

Avertisment


Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.
Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu