joi, 10 decembrie 2015

UPDATE Ce va păți leul până la sfârșitul anului, dar și în 2016, potrivit analiștilor mei favoriți. Azi euro a depășit azi pragul de 4,5 lei

Cursul euro a depășit deja pe piața interbancară, azi la prânz, cu 1,38 bani maximul ultimelor 11 luni, de 4,5025 lei, înregistrat la sfârșitul luni iunie (Bloomberg actualizează graficul pe termen anual redat mai sus și de aceea valoara este mai mică; vezi mai jos graficul la minut).

Piața confirmă mai devreme decât m-am așteptat,  estimările până la sfârșitul anului, pe care analiștii cu care colaborez de obicei mi le-au comunicat încă de ieri.

În 2016, ar putea fi luat la țintă maximul istoric.

Decembrie nu mai este o lună relaxată pentru cursul leului, așa cum era altădată, pentru că românii din străinătate nu mai trimit la fel de mulți ani bani acasă. Economiile europene nu merg neapărat mai bine în acest an, așa că suferă și diaspora.

De altfel, chiar dacă a fost încurajată și de evenimetele externe, deprecierea leului a demarat vertiginos în decembrie, moneda națională pierzând până acum 1% din valoarea sa, în luna cadourilor.

Redau mai departe, în întregime, fără a le edita, comentariile primite:




“În viziunea noastră presiunile pe curs sunt orientate spre depreciere pe termen scurt. Vedem o posibilitate de a depăși 4,50, deși probabil piața va recupera în perioada dinaintea Sărbătorilor. Estimarea pentru sfârșitul anului este în prezent 4,50”, îmi scria deunăzi, Claudiu Cazacu, analist șef al casei de brokeraj XTB România.

„O analiză a riscurilor fundamentale (economia reală, aspecte politice și geopolitice) și tehnice (aspectul graficului pe termen lung) sugerează, însă, că putem avea anul viitor episoade de depreciere accentuată, spre sau peste vârful istoric al EURRON”, adaugă Claudiu Cazacu.

Pe piața interbancară, maximul istoric al cursului euro este de 4,6263 de lei, înregistrat în 3 august 2012. Alte maxime relevante: 4,5460 lei în 21 iunie 2013, 4,5429 în 1 ianuarie 2014 și ținta imediată de 4,5130 din 20 ianuarie acest an.

Cât despre cursul dolarului, analistul de la XTB își menținm estimarea “de a vedea EURUSD la paritate (1 euro = 1 dolar) în lunile următoare, ceea ce plasează USDRON pe o potențială traiectorie de apreciere mult mai rapidă decât cea a EURRON. Totuși, având în vedere surpriza recentă oferită de BCE, parcursul EURUSD spre paritate (și implicit mișcarea USDRON) nu va fi liniar, ci larg oscilatoriu”, conchide Claudiu.

La rândul lui, Mihai Nichișoiu de la casa de brokeraj Tradeville, a răspuns astfel la rugăciunea mea de a comenta evoluția cursurilor:

“Pana la sfârșitul anului, foarte probabil, EUR/RON si USD/RON vor rămâne in jurul cotatiilor curente - adica 4.50, respectiv 4.10. Nu percep vreo modificare importanta a perceptiei macro despre Romania si nu exista vreun alt tip de semnalizare din partea BNR, asadar stabilitatea EUR/RON nu ar trebui sa fie compromisa in urmatoarele cateva saptamani.

Evolutia dolarului american nu ii intereseaza in mod direct pe romani, dar acestia sunt afectati indirect de aprecierea graduala a USD prin scumpirea unei game largi de importuri (combustibili, electronice importate in special din Asia, etc.). Aprecierea USD are toate ingredientele unui trend istoric, este putin probabil ca acesta sa se fi terminat.

Nu cred ca se poate vorbi despre praguri de alarma pentru USD/RON, dat fiind interesul indirect al publicului pentru acest curs valutar - dar o depasire a nivelului 4.50 (ceea ce ar fi echivalent cu EUR/USD la paritate, in conditiile in care EUR/RON ar ramane stabil) ar atrage mult atentia.

Romania, cel putin in termeni relativi, s-a bucurat de o buna stabilitate politica in ultimii ani si este putin probabil ca acest lucru sa se schimbe dramatic in 2016. Evolutia EUR/RON, cred, va depinde mai mult de intentiile de politica valutara si monetara ale BNR si mai putin de zgomotul politic care va insoti sau urma alegerile. Deocamdata, ipoteza de lucru ramane favorabila unui curs EUR/RON relativ stabil in 2016, osciland in acelasi interval strans 4.35 - 4.55.”




Euro a trecut acum câteva minute de pragul de 4,5 lei, pe piața interbancară, confirmând tendința de depreciere accelerată din începutul lunii decembrie.

Analiștii de specialitate pe care i-am consultat îmi spun că acest nivel este confortabil pentru moneda europeană și că anul viitor am putea înregistra un nou maxim istoric. Mai ales dacă evoluția deficitului bugetar va face impresie proastă și mai puțin pentru că ar fi an electoral.

Voi reveni cu detalii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu