joi, 21 ianuarie 2016

UPDATE: Ce face leul la bănci și la bursa. Lâncezeală tehnică la „+ 0 virgulă ceva“, sau despre treaba fraierului

Așa cum ne așteptam de dimineață, piețele par mai calme. Lumea își mai trage sufletul.

Euro lâncezește sub 4,535 lei pe piața interbancară, iar media BNR s-a oprit la 4,5320 lei / euro, 4,1614 lei / dolar  și 4,1326 lei / franc elveţian.

Cotațiile la Bursa de Valori București (BVB) lâncezesc și ele la valorile medii de acum mai bine de doi ani, calculate cu indicii bursieri. Cum – necum, însă, indicii sunt pe plus la ora 13.22.

Avem + 0 virgulă ceva, nu prea mult, la sută, de exemplu  + 0,19% la indicele BET,  care face media variațiilor  suferite de cotațiile celor mai importante 10 titluri de la BVB, inclusiv Fondul Proprietatea (FP).

+0 virgula ceva nu înseamnă mai nimic, nici la București, nici la Londra... câtă vreme tendința este hotărât negativă.

„Nu aș vrea să cumpăr aici (la aceste prețuri, cât ar fi de mici, n.r.). Să încerci să crezi că s/a ajuns la minim este ca o treabă pentru fraieri“, spune un operator la Bursa din Londra, citat de Reuters.

Un grafic fioros


Nici nu se pune problema opririi prăbușirii, cel puțin din punct de vedere tehnic.

Vă amintiți se sunt Suporturile, din capitolele de DIDACTICE din articolele de SENTIMENT de piață.

În cădere, piața tinde să se oprească la niveluri preferate de operatori în trecut. La acele prețuri s-au pariat niște bani importanți și toată lumea vizează aceleași niveluri, măcar ca repere, dacă nu și ca să-și încheie niște socoteli.

Suporturile sunt niveluri la care există șanse ca o cădere să se oprească și să se reia creșterea.

Depinde de cât de puternică este tendința de scădere și de cât de puternic este suportul, respectiv de cât de mare a fost miza calculelor care i-au făcut pe jucători să tranzacționeze mai mult timp în jurul unor prețuri. Ca acum doi ani, când au tranzacționat acțiunile din indicele BET la prețuri corespunzătoare cu o valoarea a acestuia de 6.000 de puncte.

Suporturile mai pot fi și valori minime sau valori maxime, la care s-au produs răsturnări.

CLiCK pe POZĂ:

Ce avem pe graficul indicelui BET din ultimi cinci ani?

Un suport la 6.000 de puncte, în care s-a oprit, deocamdată piața. Nici nu am mai trasat linia de suport cu culoarea verde, ca în cazurile de mai jos, pentru că nu credem în acest suport.

Suportul de la 6.000 puncte BET nu va rezista. Până într-atât de grav a fost compromisă linia de tendință de creștere (numerotată „+1“), trasată prin minimele din ultimii doi ani.

O linie de tendință ascendentă se trasează prin minime care sunt tot mai... mari, căci de aceea tendința este decreștere. Dacă valorile curente cad sub linia respectivă, tendința a fost compromisă, răsturnată și a fost înlocuită cu o tendință de scădere. Vedeți pe grafic cum s-a întâmplat asta la BET?

Mai avem două linii de suport, S1, cam la 5.750 de puncte și S2 cam la 5.400. (Indicii nu au unitate de masura, ei raporteaza variatii față de un nivel initial arbitrar stabilit la 1.000 de puncte la data lansării).

Poate nu ajungem la 5.400, nu? Pentru asta ar trebui ca a doua linie de tendință crescătoare, numită  „+2“ să reziste presiunii pieței. Mai vedem ce conjuncție puternică avem la 5.500 de puncte, căci se întâlnesc linia de tendință „+2“ cu suportul S1.

Vă place tipul ăsta de astrologie? Multora nu, dar și ei îl folosesc.
Vom vedea ce se va întâmpla.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu