sâmbătă, 16 ianuarie 2016

DESCOPERĂ banii inteligenți. Există soluții și în mijlocul Marelui Deranj provocat de chinezi

(FOTO: smh.com.au)
Să vedem cum se citesc știrile financiare. Despre soarta banilor noștri în Marele Deranj chinezesc.

Bursele și-au reluat prăbușirea, ceea ce ne convine mult nouă celor care  nu avem bani  intrați în joc, dar vrem să învățăm câte ceva din evenimente, la Cum Să Faci Un Leu.

„Rămas fără cuvinte! 15 ianuarie, încă o zi de căderi pe BVB!“ exclamă Laurențiu Roșoiu, pe blogul său. BVB este Bursa de  Valori București.

Laurențiu Roșoiu nu este numai bloger. Este și director la o societate de administrare a investițiilor, iar când un manager de investiții riscă să se expună, spunând că a rămas fără cuvinte, în urma căderii bursei, înseamnă că s-a întâmplat ceva foarte rău.


Ce se putea întâmpla atât de rău?




Spectacolul prăbușirii este într-adevăr impresionant, dar nu neapărat prin cifrele pierderilor indicilor bursieri.

(Amintesc că indicii sunt niște medii ale variațiilor de preț ale unor anumite acțiuni, considerate reprezentative pentu o piață și incluse în portofoliul indicelui respectiv, în anumite proporții – vezi subtitlul DIDACTICE din orice SENTIMENT de DIMINEAȚĂ).

OK, prăbușirea burselor continuă, dar este asta o știre? De la începutul anului tot cad bursele, ce e nou?

Să ne uităm și la cifre, cu cât scad indicii (Vineri 15 Ianuarie 2016, la ora  21,07):

La New York,  Dow Jones:  -2.80%, S&P  -2.74%, Nasdaq - 3.49%

Londra: FTSE -1.93%, Frankfurt: DAX -2.54%, Paris :CAC -2.38%

București: de la -1,16 (BET, indicele de referință al BVB, care face media celor mai importante 10 acțiuni inclusiv Fondul Proprietatea, FP), până la -2,12 %  (BET Fi, indicele fondurilor de investiții, inclusiv  FP). Afectat de scăderea prețului țițeiului, indicele energetic BET NG, inclusiv OMV Petrom  a scăzut vineri cu 1,36%

La un moment dat, însă scăderile de la București erau mai mari, iar Laurențiu exclama: „-6,5% SIF Oltenia, -5% Petrom-ul, câte - 3% celelalte SIF-uri, Electrica și Transelectrica!“ exclama Laurențiu Roșoiu, pentru că nu se aștepta „la corecții de așa amploare! Pe de altă parte, cu petrolul intrat sub 30 de dolari pe baril, deschiderea în SUA s-a făcut cu scăderi de peste 2%, în ton cu ceea ce se întâmpla în Europa“.

Pentru  SENTIMENTUL dimineții de vineri, managerul Laurențiu Roșoiu ne-a mărturisit, într-adevăr, că se așteaptă ca presiunile pe vânzare să crească pe parcursul zilei, dar nu chiar așa de mult.


De ce nu chiar așa de mult?


Nu de mult, un alt profesionist îmi spunea că, în definitiv, Marele Deranj chinezesc a fost deja inclus în prețuri. Asta, în jargon, ar însemna că, atât cât era de scăzut, cotațiile  au scăzut, de acum încolo nu ar mai fi vorba decât de puseori speculative. Ditamai puseurile, e drept, dar numai atât, nu cine știe ce răsturnare fundamentală.

Uimirea lui Laurențiu Roșoiu spune acum altceva.

Nu mai este vorba de simple operațiuni speculative (după care, desigur că bursele își vor reveni, la un moment dat dar de la un nivel inferior celui actual).

Managerul nostru de investiții a rămas fără cuvinte pentru că se teme că s-ar putea ca nimeni să nu știe de ce scad bursele atât de grav, sau puțini să bănuiască, (poate doar cei din „Cupolă“).

S-ar putea să trăim vremuri istorice, cum se spune. Ale unei lupte surde pentru supremația mondială.

Să recitim
DESCOPERĂ Banii în bătaia vântului la burse. Atunci când orice informație spulberă optimismul naivilor și îi încântă pe oportuniști

China aspiră să detroneze SUA din poziția de cea mai mare superputere a lumii. Dar, deși a doua cea mai mare economie a lumii,  China nu este totuși decât o țară emergentă, cu oasele încă fragile.

Și?  Cât vor mai scădea bursele? Probabil până când autoritățile chineze vor accepta compromisuri  mai apropiate de cele cerute de Vest.

Ce spuneam în articolul citat?

„Investitorii au prins momentul potrivit să sancționeze creșterea nesustenabilă a economiei chineze.
Momentul potrivit a fost declanșat în decembrie, când FEDeral Reserve, banca centrală a SUA, a crescut dobânda de referință la dolar.

FED a intrat astfel  într-un proces de normalizare monetară, a arătat că are încredere în însănătoșirea economiei americane (pe care a administrat-o pompând dolari aproape gratis, cu dobând ZERO) și a sfidat pericolul ca această creștere ar putea fi afectată fatal de criza chineză.

Lumea preferă acum investițiile în dolari, adică preferabil în SUA. China este o economie emergentă, chit că a doua ca mărime din Lume.

Acum, marii speculatori și toți ceilalți investitori odată cu ei nu mai iartă excesele Chinei. Aceasta și-a alimentat creșterea formidabilă din ultimii ani nu numai pe seama nevoilor firești de dezvoltare (uriașe, de altfel), ci și cu măsurile administrative ale unei clase politice, care se mai încă se mai declară comunistă“.

Iar România?

Companiile românești și acțiunile lor au cu atât mai mult de suferit“, spuneam în același articol.

Cum mai pot fi banii înteligenți în aceste condiții?

Laurențiu Roșoiu își va depăși rapid uimirea. De altfel, suspectez că a apelat la ieșirea de pe blog, ca să întoarcă argumentele în favoarea sa.

Cum nu poate să spună direct să cumpărăm titlurile fondurilor pe care le administrează, sau (de dragul industriei) titlurile oricăror altor fonduri, Laurențiu problematizează. El pune în ecuație datele căderii actuale a burselor și, când va vedea că soluția poate fi explicată inteligibil, ne va spune detaliile rezolvării.

Căci altfel, nu este decât o singură soluție: banii inteligenți sunt cei plasați și administrați activ de profesioniști.

Să vedem când va accepta Laurențiu să dea semne că am dreptate, că de recunoscut, nu o să recunoască. Nu prea curând.

Pentru suport didactic suplimentar citiți Trilogia Fondurilor Mutuale, accesibilă AICI


Avertisment


Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere, și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.
Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii care implică riscurile respective.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu