vineri, 15 ianuarie 2016

DESCOPERĂ Banii în bătaia vântului la burse. Atunci când orice informație spulberă optimismul naivilor și îi încântă pe oportuniști

Speculatorii au fost atrași chiar și de oportunitățile micii Burse de Valori București (BVB), azi dimineață, când aceasta a deschis cu toți indicii pe plus, și încă peste +1%.

Apoi cotațiile au intrat pe o traiectorie confuză.

Acum (ora 16) se prăbușesc.

Indicii BVB exprimă scepticismul exprimat în SENTIMENTUL din această DIMINEAȚĂ, și scad toți cu peste 2%, cel mai mult (-3,05%) indicele energetic, care face media ponderată a variațiilor de preț ale acțiunilor companiilor de specialitate.

OMV Petrom (SNP) atârnă cel mai greu în indicele energetic, cu o cădere de -4,15% și cu o contribuție de 28% la portofoliul indicelui. Replica acțiunii cu simbolul bursier SNP nici nu putea să fie alta la scăderea prețului țițeiului sub 30 de dolari barilul.

Evoluțiile confuze, cu mari creșteri și mari scăderi, se numesc volatilitate și marile burse le-au suferit și ele.

De ce se întâmplă toate acestea?


Pentru că investitorii au prins momentul potrivit să sancționeze creșterea nesustenabilă a economiei chineze.

Momentul potrivit a fost declanșat în decembrie, când FEDeral Reserve, banca centrală a SUA, a crescut dobânda de referință la dolar.

FED a intrat astfel  într-un proces de normalizare monetară, a arătat că are încredere în însănătoșirea economiei americane (pe care a administrat-o pompând dolari aproape gratis, cu dobând ZERO) și a sfidat pericolul ca această creștere ar putea fi afectată fatal de criza chineză.

Lumea preferă acum investițiile în dolari, adică preferabil în SUA. China este o economie emergentă, chit că a doua ca mărime din Lume.

România este și ea o economie emergentă, cu mult mai puțin atractivă. Companiile românești și acțiunile lor au cu atât mai mult de suferit.

Acum, marii speculatori și toți ceilalți investitori odată cu ei nu mai iartă excesele Chinei. Aceasta și-a alimentat creșterea formidabilă din ultimii ani nu numai pe seama nevoilor firești de dezvoltare (uriașe, de altfel), ci și cu măsurile administrative ale unei clase politice, care se mai încă se mai declară comunistă.

Au devenit legendare metropolele chineze fantomă (aproape deloc locuite), construite pentru a stimula creșterea economică. Însăși soția mea se minuna ce pod prin mijlocul unui râu au tras chinezii. Dacă era musai și necesar, și costul de oportunitate nu a fost prea mare față de profituri, dacă trebuia musai făcută o legătură economică pe acolo, atunci a fost OK, Dacă nu, piața sancționează întotdeauna fanteziile.

China aspiră la statutul SUA, care este probabil cea mai îndatorată țară a lumii, dar și cea mai puternică. Prin urmare a lansat o misiune spațială care să ajungă pe fața nevăzută a Lunii. Vor fi fiind acolo niscaiva minerale, care le-au scăpat americanilor și rușilor? Or fi, investitorilor nu le pasă, nu aduc încă dividende, cum încă nu aduc nici firmele care organizează turismul spațial.

Marele Deranj chinezesc nu va fi la fel de durabil ca Marele Zid. Este vizibil de pe lună, unde a fost trimisă o misiune spațială chineză, dar asta nu înseamnă decât că chinezii vor vedea și ei, maibine ce este aia recesiune.

O fi la mijloc și un joc de putere la nivel global? Sigur că este, dar îl vom descifra mai târziu

Acum poate că SENTIMENTUL de DIMINEAȚĂ a devenit mai lizibil.

Iar speculatorii nu sunt nepărat băieții răi, chiar dacă unii au forța de a opri scăderile catastrofale, de a iniția și de a profita de tendințe temporare de creștere, după care trec din nou la vânzări.

Dacă aș face mai accesibile și indiciile de analiză tehnică, ar fi și mai bine. Dar nu neapărat aici, nu-i așa?


Avertisment


Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere, și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.
Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii care implică riscurile respective.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu