luni, 8 februarie 2016

Ce face Leul luni dimineață în bănci și la bursă. Cât de lungă va fi pauza până la următoarea febră


Euro se străduie să crească peste pragul de 4,49 lei pe piaţa interbancară. Era 4,4935 lei la ora 8,45  în creștere de la 4,4915. 

Cursul euro este oricum sub minimul anului atins, vineri, de media BNR. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,5013 lei/euro, 4,0583 lei/franc elveţian şi 4,0240 lei/dolar.

Ne întoarcem la curs după două cuvinte despre burse: Ne putem aștepta la o deschidere în creștere ușoară, la Bursa de Valori București. De fapt, la o încercare de a reveni deasupra unui anume prag, peste care sunt permise speranțele de reluare a creșterii.

Ne amintim ce spunea nu prea demult analistul nostru tehnic preferat: că leul poate căpăta putere până spre 4,517, poate chiar și mai jos, dar asta nu ar însemna mare lucru, câtă vreme euro nu scade sub 4,47 lei. Abia atunci „am relua scenariul favorabil leului și pe termen mediu / lung”, îi spuneau lui lui Dan Rusu indiciile analizei tehnice.

Ei, suntem acum la 4.49. I-am crede și  pe analiștii de la  Erste când ne spun (de multe luni încoace) că văd cursul mediu la 4,48 în primul trimestru din 2016. Dar cât de jos și pentru cât timp va fi tare Leul, ca să ajungă la această medie?


Citește:


DESCOPERĂ Banii și Cursul EURO în 2016: Două bănci fac două estimări diferite. De ce? Care sunt argumentele lor?


În articolul din urmă am evocat estimarea Erste Group Research, care prevede o scădere a mediei cursului euro de la 4,48 lei în primul trimestru din anul viitor, la 4,45 lei în trimestrul al treilea din 2016. Și în al patrulea, tot 4,45.


Echipa de la Banca Transilvania (BT) este și mai optimistă pentru leu: a emis o estimare de curs mediu pe 2016 de 4,37 lei.

De asemeni, eca mai recentă estimare o găsim în:


Un nou maxim pentru cursul euro - poate la vară. Ce face Leul Joi 4 februarie, de dimineață


Este utilă și lectura articolului

Ce va păți leul până la sfârșitul anului, dar și în 2016, potrivit analiștilor mei favoriți. Azi euro a depășit azi pragul de 4,5 lei

BURSA


Pe marile piețe de Capital, marii speculatori se așteaptă ca indicele bursei din Londra FTSE 100 să deschidă cu 0,6 % mai sus decât a închis vineri 5 februarie, indicele DAX din Frankfurt cu 0,4% mai mult, în timp ce indicele CAC40 din Paris este văzut cu 0,4 % mai jos.

Ne luăm după pariurile pe care le fac speculatorii, prin instrumente derivate, pe marile piețe, pentru că, de când cu Marele Deranj chinezesc, BVB, jucătorii de la Bursa din București, se corelează din nou foarte mult cu piețele externe.

Ne-am obișnuit să luăm pulsul tendinței la BVB, cu ajutorul indicelui de referință al acesteia, BET. Despre el eraq vorba mai sus, când spuneam că bursa caută să depășească un prag, peste care  ar fi mai rezonabil decât este acum să credem în reluarea tendinței de creștere.

Pragul este 6.400 de puncte.  Trebuie să repetăm ultima declarație în materie a analistului Dan Rusu: „E bine de știut că, atâta timp cât BET evoluează sub 6.400 de puncte, persista riscul ca declinul să se mai accentueze și, probabil, să vedem prețurile coborând marginal sub 6.000. Prin urmare, rămânem precauți cel puțin până piața revine peste 6.400“, conchide analistul de la BT Securities.

La 6.400 a fost un Suport care susținea reluarea creșterii, până când piața a căziut sub el. De atunci, fostul suport s-a transformat în Rezistență la creștere și piața s-a oprit de două ori în el.

Uitați aici două grafice mai vechi, pe care marcați voi ultima valoare a BET, 6.322, citiți mai jos explicațiile DIDACTICE de  mai jos, și întrebați-mă dacă dacă tot nu înțelegeți.


Liniile orizontale sunt suporturi. Cele ascendente sunt linii de tendință, toate infirmate. Uite si graficul lui Dan:

Graficele sunt explicate în

Ce face Leul marți dimineața, în bănci și la Bursă. După volatilitatea nebună de luni


iar chestiile elementare în....



„DIDACTICELE“


Un INDICE BURSIER este media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) său. Această medie se face continuu şi se raportează la un reper fixat la lansare (1000 de puncte în România).

Pe pieţele de derivate (futures mai ales), marii jucători anticipează preţurile acţiunilor la bursele europene, anunţă deschideri în creştere.

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt preţuri minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Lichiditatea în creştere pe fondul creşterii cotaţiilor indică încrederea investitorilor.

La fel, lichiditatea mică (valoarea tranzacţiilor), pe fondul scăderii sau stagnării cotaţiilor, indică faptul că presiunea pe vânzare este mică şi că sentimentul este totuşi predominant bun, în ciuda confuziei aparente, care respectă stimulentele negative.

Dar dacă lichiditatea este mare şi indicii bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă - este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut - este rău.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

Avertisment


Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere, și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.
Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii care implică riscurile respective.
Mai mult, când este vorba de „sentimente de piaţă”, dincolo de aspectele analitice, ac estea pot exprima intuiţii, care se dovedesc a fi corecte de cele mai multe ori, dar care pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu