luni, 27 iunie 2016

DESCOPERĂ cum se reacționează, rece, la febrele valutare și la tulburări istorice precum Brexitul

Cursul Euro și-a corectat strașnic efectele febrei post referendum - Brexit și cotează destul de mult sub 4,52 de lei, pe piața interbancară, în dimineața de luni 27 iunie (4,514 lei la ora 11,15).

Așa cum cititorii înțelepți ai Cum Să Faci Un Leu, știu deja, doar speculatorii inflamați de pasiunea lor reacționează la febrele pieței. Noi, ceilalți, luăm aminte și ne luăm din vreme măsuri de apărare.

Noi știam cel puțin din 9 iunie,

De ce nu ne temem că un euro 4,5 stă peste 4,5 lei,

 și că, de asemenea, cursul euro s-ar putea simți propulsat spre pragurile de 4,55 - 4,56.

Noi știm mereu ce să facem (vezi în articolul invocat mai sus și în general în articolele despre CURS VALUTAR). Și facem cu atât mai bine dacă avem măcar un habar de ce ar putea urma.

Ei bine, știm deja că „Brexit-ul a exacerbat volatilitatea pe piața valutară (marile variații de cotații), ducând la o depreciere generalizată a monedelor din regiune” (confirmă prietenul nostru Dan Rusu, analistul de la Banca Transilvania).

Astfel, cursul euro leu a trecut deja peste pragul de 4,515 lei / euro, care era granița oeste care se confirmă scenariul deprecierii monedei naționale spre țintele amintite mai sus, prevăzute încă din luna mai în raportul Băncii Transilvania, pe care îl cităm noi.

„E posibil ca în ședințele următoare să asistăm la o oarecare stabilizare, însă
ulterior, suntem deschiși reluării deprecierii leului spre 4,585”, spune analistul Dan Rusu, în raportul lui de trezorerie de astăzi.

Dar ce am văzut în această dimineață? Euro tocmai a trecut ușor sub pragul critic de mai sus. Va fi palpitant sa vedem unde se stabilizează, dar va fi periculos să pariem noi. Rămânem la strategia cunoscută.

Sau poate vă interesează cursul dolarului? Veți fi surprinși că acesta a fost maipuțin agitat?



Perspectiva pare drastică, dar amintiți-vă, piața își trage adeseori adânc răsuflarea și atunci putem interveni, dacă avem datorii în euro.


Economisesc leii pe care îi câștig, îi schimb în euro ori de câte ori pot, uneori mai scump, alteori mai iefin, dar oricum diminuez povara și efectul loteriei de a plăti rata la exact cursul  din ziua plății.

Să ne uităm pe graficul ultimilor cinci ani al cursului euro leu. 

Ne uităm la maxime și știm, că, dacă e să fie rău, deprecierile țintesc la vechile maxime. Acolo sau char mai înainte, pe drum, se pot opri și cursul coboară. Atunci este preferabil să cumpărăm. 


Iar sportul ăsta trebuie practicat regulat.

De pildă, maximul ultimilor cinci ani este 4,6263 lei/ euro, dar vizorul analiștilor este pragul de 4,58, pentru că, ehei! multe se mai pot întâmpla până atunci.

Cât despre dolar, rezistențele mai vechi la depreciere de la 4,13 - 4,15 lei / dolar au ... rezistat la febra deprecierii. 

„Cu toată volatilitatea excesivă, cât timp rezistențele amintite continuă să țină, noi vom păstra totuși o numerotare de ansamblu favorabilă mai degrabă leului decât dolarului”, scrie analistul Dan Rusu, înnumărând valurile de depreciere.

„Abia dacă acest  (prag, n.r.) 4,13 - 4,15 lei / dolar cedează, vom lua în calcul o
ipoteză de evoluție de creștere a cursului de schimb dincolo de maximele din noiembrie-decembrie 2015”.

Cum rămâne cu nenorocirea euro și cu raiul dolarului?
Cam rece reacția analistului, nu-i așa? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu