luni, 25 ianuarie 2016

Ce Face Leul luni, în bănci și la Bursă. Frigul e bun pentru prețul petrolului, Euro e bun ieftin atât cât e acum

Cursul euro  începe ziua în jurul aceluiași nivel de bază de 4,525 lei pe piața interbancară ( la 4,5265 lei la ora 9,15), promițând aceeași stabilitate de săptămâna trecută.

Marii jucători se așteaptă ca bursele europene să deschidă și azi în creștere, inspirate de câștigurile burselor asiatice și de promisiunea șefului Băncii Centrale Europene că va continua strategia banilor  foarte ieftini, pe care îi pompează în sistem, pentru a încuraja creșterea economică.

Bursa de Valori București (BVB) va deschide și ea în creștere, după ce indicele său de referință  (BET) a urcat până aproape de nivelul de suport pentru reluarea tendinței de creștere.

Marii speculatori se așteaptă ca indicele bursei din Londra FTSE 100 să deschidă cu 0,6 % mai sus  decât a închis vineri, indicele DAX din Frankfurt cu 0,8% mai mare, în timp ce indicele CAC40 din Paris este văzut cu 0,7 % mai mare.

De unde atâta optimism pentru leu și pentru restul lumii?

Mai întâi că frigul i-a speriat nițel pe asiatici și odată cu ei și pe prețul petrolului.

Să nu ne amăgim mult, ci doar cât să marcăm niște profituri, dacă am cumpărat „mai jos“.

„Creșterea prețului petrolului, ca și sugestiile Băncii Centrale Europenă și ale celei a Japoniei (că vor da noi stimuli monetari pentru creștere economică) au oferit o amânare, pe termen scurt, a continuării tendinței din acest an. O tendință care poate fi descrisă ca nervoasă și penală (pedepsitoare)", a declarat un consultant citat de Reuters.

Cum stăm, de fapt

De la începutul acestui articol, euro s-a mai scumpit nițel, până la 4,5275 de lei, dar cred că doar dacă va interveni vreun disconfort pe piață, va mai ajunge în jurul pragului de 4,54 lei, care este, se pare, maximul pe care îl poate oferi piața, ajutată sau nu de  BNR.

Speculațiile pot urca până la 4,53 de lei, sau chiar cu  un ban mai mult, dar azi nu se anunță nimic periculos pentru relativa stabilitate pe care o invocam mai sus.

Este vorba de fapt de un canal de evoluție, ca un loc de joacă pentru speculatori, cu maxime pe la 4,54 de lei și minime pe la 4,5180, dar cu media pe la 4,525.

Iată canalul pe graficul Bloomberg


 Despre indici, tendințe, canale, suporturi, rezistențe, lichidități și alți termeni de specialitate, am explicații mai jos, în Capitolul DIDACTICE

Bursa de Valori București (BVB) a mai recuperat ceva din pierderile din acest an, luată de valul freneziei piețelor globale. Cumpărătorii ar putea pune cotațiile pe creștere și azi.

BET, indicele de referință al Bursei din București a scăpat de amenințarea prăbușirii sub 6.000 de puncte, dar tendința sa sde creștere pe termen anual este compromisă. Cam asta spun liniile verzi din graficul de mai jos.

Indicele BET, care face media ponderată a variațiilor celor mai căutate 10 acțiuni de la BVB (fără Fondul Proprietatea)
BET începe încă sub nivelul de alarmă de la 6.400 de puncte, care era noua țintă a tendinței de scădere curente, potrivit celui mai recent raport, emis acum trei săptămâni, de Dan Rusu, șeful echipei de analiști de piață de capital de la casa de brokeraj a Băncii Transilvania, BT Securities.


Revin Rapid

„DIDACTICELE“


Un indice bursier este media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) său. Această medie se face continuu şi se raportează la un reper fixat la lansare (1000 de puncte în România).

Pe pieţele de derivate (futures mai ales), marii jucători anticipează preţurile acţiunilor la bursele europene, anunţă deschideri în creştere.

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt preţuri minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Lichiditatea în creştere pe fondul creşterii cotaţiilor indică încrederea investitorilor.

La fel, lichiditatea mică (valoarea tranzacţiilor), pe fondul scăderii sau stagnării cotaţiilor, indică faptul că presiunea pe vânzare este mică şi că sentimentul este totuşi predominant bun, în ciuda confuziei aparente, care respectă stimulentele negative.

Dar dacă lichiditatea este mare şi indicii bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă - este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut - este rău.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.


Avertisment


Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere, și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.
Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii care implică riscurile respective.
Mai mult, când este vorba de „sentimente de piaţă”, dincolo de aspectele analitice, ac estea pot exprima intuiţii, care se dovedesc a fi corecte de cele mai multe ori, dar care pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu