miercuri, 20 ianuarie 2016

Comisioanele mari de la bănci descurajează economisirea, chiar și în plin Deranj pe piețele financiare

Băncile românești aplică principiul după care clientul trebuie să plătească băncii, pentru că aceasta îi ține banii, chipurile în siguranță.

Sunt inspirate de ideea unor bănci (una sigur elvețiană) de a „bonifica“ depozitele bancare cu dobânzi negative

Ai noștri au mărit atât de mult comisioanele de tot felul, încât te poți trezi că iei mai puțin decât ai depus.

Oricum dobânzile au scăzut, că deh! acesta este „trendul“ (tendința, pe românește).

Și, poate nici nu știți, a intrat în vigoare legea că, dacă banca are probleme și poate da faliment, statul poate să confiște din depozitele bancare ce depășește echivalentul a 100.000 de euro.

Și atunci, dacă toto pierdem și banii nici nu mai sunt în siguranță la bancă, atunci de ce să nu ne asumăm în cunoștinți de cauyă un risc pentru un profit?!

Chiar și în aceste Mare Deranj care seamănă tot mai mult cu o nouă criză.

Uite niște calcule:


„Pen­­­tru un depozit la ter­­men de 5.000 de lei, con­stituit pe o perioadă de un an, cea mai mare bonificaţie afişează în prezent un ni­vel al do­bânzii de 2,65% pe an. Clientul poate ri­dica după 12 luni tot în jur de 5.000 de lei, după plata co­­misioanelor de deschidere“, scrie azi Liviu Popescu în ZF.

Dacă vrei să-ți iei banii mai devre­me de 12 luni, baca îți ia un comision de 0,5% din suma depusă. Și poți lua înapoi chiar mai puţin decât ai sconomisit.

Pentru un cont curent de economii de 5.000 de lei, cea mai mare dobândă afişată în prezent este de 2,8% pe an. Suma acu­mulată după un an ajunge la 5.100 de lei, potrivit da­telor agregate de po­­talul financiar conso.ro.

Alternative? Citește:

CUM SĂ STRÂNGI BANI LA 25-30 DE ANI ŞI CUM SĂ-I INVESTEŞTI. DAR LA 40-50, SAU LA 60 DE ANI?

și 

SPUNE CA LA DOCTOR: 33% – 33% - 33%. AFLĂ PROPORȚIA DE AUR A FINANȚELOR TALE PERSONALE ȘI UNDE ESTE DIFERENȚA PÂNĂ LA 100%

“Pe vremea mea” se spunea că suma viciilor unui bărbat (femei – tutun – băutură) trebuie să fie totdeauna 100% și că, dacă omul nu-și înșeală nevasta, sigur va fuma de 50% și  va bea de restul. Si „viță vercea”.

TOT articolul AICI

Pentru suport didactic suplimentar citiți și
Trilogia Fondurilor Mutuale, accesibilă AICI

Trilogia începe cu:

DESCOPERĂ BANII: Portofoliul cu cele mai performante fonduri mutuale în 2015. La ce ne mai foloseşte acum

 Avertisment

Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere, și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.
Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii care implică riscurile respective.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu