vineri, 9 septembrie 2016

GOSPODĂRIA de BANI: Cea mai profitabilă investiție pe termen lung. Câtă răbdare ai ca să funcționeze?

#banidestepti

Pe termen lung, fondurile mutuale de investiții în acțiuni constituie cea mai bună metodă de a profita de marile câștiguri de la bursă.

Fondurile de acțiuni au plasate în acțiuni la bursă peste 85% din averea lor (activele).

Este oricum cea mai bună cale de a intra la bursă pentru amatori – un termen corect din toate punctele de vedere. Fie că este vorba de investitori amatori să intre la bursă, fie că termenul „amatoriˮ este sinonim cu „nepricepuțiˮ, cuvântul indică corect faptul că doar profesioniștii au șanse reale să facă bani la bursă.

Neprofesioniștii care au reușit totuși au avut noroc, sau au stat toată ziua cu ochii „în ecraneˮ, ca profesioniștii.

Pentru amatorii onești, fondul mutual rămâne cea mai bună soluție. Ar mai fi și metoda „Cumpără Indiceleˮ. Cum Să Faci Un Leu a mai descris-o: cumperi toate acțiunile care fac parte din portofoliul unui indice bursier, în aceleași proporții cu care intră în acel portofoliu. Avantajul că obții, ceea ce se poate numi „performanța piețeiˮ și nu îți mai bați capul cu alocarea.

Dar, ce să vezi, administratorii de investiții personale au perfecționat metoda „Cumpără Indiceleˮ și au lansat fonduri al căror portofoliu seamănă izbitor de mult cu al unui indice anume, doar că are performanțe mai bune. Astfel de fonduri mutuale există pe piață în prezent.

Fondul mutual este, totuși, cea mai bună soluție. Mai întâi pentru că funcționează acel principiu valabil pentru toate tipurile de fonduri: Atunci când cumperi titlurile unui fond mutual, angajezi un manager de bani destepți (smart money), să lucreze pentru tine. El are la dispoziție un arsenal întreg de instrumente și de tehnici de a găsi cele mai profitabile plasamente.

Și apoi...este deja o banalitate, în lumea finanțelor, faptul că acțiunile constituie singurul instrument financiar care conservă puterea de cumpărare pe termen lung, dar și șansele de creștere a capitalului plasat.



Și totuși, ai nevoie să-ți repeți ideea: acțiunile constituie singurul instrument financiar care conservă puterea de cumpărare pe termen lung.

Evident, este bine ca un portofoliu să aibă instrumente foarte lichide în portofoliu, niște conturi de economii, niște depozite.

Evident, obligațiunile diversifică portofoliul și sunt un factor de stabilitate. În fapt, instrumentele cu venit fix dau stabilitate tocmai tendinței de a câștiga a componentei de acțiuni a portofoliului. Și oricum, obiectivele pe termen lung pentru care investești (casa de la țară, facultatea copilului, nunta lui, casa lui, pensia ta cu croazierele ei) nu pot fi atinse doar cu instrumente de venit fix.

Uite în continuare un tabel care dovedește:

Randamentele indicelui bursier american  S&P 500 (al cărui portofoliu conține 500 de acțiuni ale unor mari companii americane listate la bursă) sunt comparate cu instrumente americane de venit fix



Câștigurile sunt de până la patru ori mai mari pentru acțiuni, chiar și pe o periadă care include criza recentă.  E drept în SUA.

În România avem fonduri mutuale serioase de mai puțin de 15 ani. Așa că este mai corect să le cercetăm randamentele pe o perioadă de cinci ani.

Trei dintre cele mai  mari fonduri de acțiuni românești au înregistrat câștiguri brute (înainte de impozit) între 59 și 83%, potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF). Nici nu mai are rost să ne uităm cât s-ar fi câștigat din dobânzi.

Aproape 8.300 de români au circa 315 milioane de lei în cele 15 fonduri românești mutuale de acțiuni.

2 comentarii:

  1. Exista posibilitatea de a investi intr-un ETF. Acesta copiaza automat un indice iar taxele sunt intre 0,05 - 0,45% / an. In afara de asta 90% dintre managerii aia care cer sume colosale nu reusesc sa bata vreun indice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur, ETF-urile intra in categoria fondurilor de indice. Dar te rog, daca arunci așa niste acuzatii, vino cu dovezi, cu exemple, onorabile Anonim. Altfel crede lumea ca faci reclamă ETF-urilor, sau managerilor acestora. Mai ales că nu sunt decat doi, pare-mi-se, în România. Sau unul singur?! LA ce „taxe” te referi și LA ce „sume colosale” te referi, cand te vorbesti de ceilalti manageri. Si esti absolut sigur ca 9 din 10 dintre acestia nu reusesc sa bata indicii? Exemple, Boerule, dacă arunci piatra!

      Ștergere