vineri, 23 septembrie 2016

DESCOPERĂ BANII - Vor crește prețurile cu 11 miliarde de euro? De atât au nevoie firmele din România

Foto: inițial biziday.ro
#descoperaBANII

Necesarul de recapitalizare al firmelor care activează în România se ridică la
aproximativ 11 miliarde de euro, din care:
- şase miliarde de euro la companiile private cu capital străin,
- 4,5 miliarde de euro la societăţile private cu capital românesc şi
- 0,5 miliarde de euro la companiile de stat.
Așa susţine prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Florin Georgescu., citat de Agerpres.

„La nivelul economiei reale, necesarul actual de recapitalizare, pentru a se atinge 50% din capitalul social aşa cum prevede legea, este de 11 miliarde de euro, din care şase miliarde la firmele cu capital străin, 4,5 miliarde la firmele private cu capital autohton şi 0,5 miliarde de euro la companiile de stat", a declarat vineri Georgescu în cadrul unei conferinţe pe teme de contabilitate.

Sigur, că firmele nu vor scoate acești bani doar din mărirea prețurilor produselor și serviciilor pe care le vând. Întrebarea din titlu a fost provocatoare. Din păcate tehnica titlurilor provocatoare este necesară și pentru cauze bune.

De fericire, cititorii Cum Să Faci Un Leu și-au dat seama, au înțeles că vreau să-i provoc, căci au învățat Cum să citeascăștirile financiare. Din titlu lipsește referința: ...cu 11 miliarde peste cât? 11 miliarde în cât timp?...

Sigur că firmele se mai și împrumută, își mai taie și din profit - atunci când au nevoie de bani pentru investiții. Cam așa  funcționează lumea, și asupra acestui lucru vreau să vă atrag atenția.

(PARANTEZĂ. Și totuși, îmi spun câteodată câte o întrebare din astea incredibile, ușor idioate: „Dar dacă vor dori vreodată să ia toți banii din creșterea prețurilor”. Am auzit azi dimineață o intervenție de ascultător la radio, care suna cam așa: „Am fost aseară și am protestat la Parlament, pentru că m-am temut că ar putea să dea ăștia o lege care să-mi interzică să protestez”. Frisonant, nu-i așa?! Infernală stare de nesiguranță. Luăm de bună ideea că... (ce-mi place expresia englezească  for granted) standardul de viață actual este garantat,  dar nimic nu e garantat. Am închis PARANTEZA)

Ca știți că, dacă un lucru ți se pare prea scump asta poate fi din trei motive:



1. Firma respectivă nu este demnă de încredere pentru că șefii ei sunt prea lacomi și fie va dispărea de pe piață, fie a vurt doar să dea un tun.

2. Firma respectivă are un brand pe cât de celebru pe atât de scump, care și-a câștigat un loc pe piață cu produsele sale de înaltă calitate.

3. Nu ai tu destui bani în buzunar și ai face bine să-i câștigi.

De asemenea ar fi bine să citești tot mai des știri ca aceasta de mai jos, căci nu știi unde (în textul lor) se ascunde interesul tău.

Iată ce a mai zis marele PRIM VICE guvernator al BNR în știrea Agerpres:

„Dincolo de blocajul pe care îl produce în economie, decapitalizarea cronică diminuează produsul intern brut, din cauză că pierderea anihilează o parte din valoarea adăugată brută creată de societate în fiecare an”, a subliniat Georgescu.

El a prezentat şi datele aferente anului 2015 cu privire la rezultatele financiare ale companiilor româneşti.

Astfel, din 700.000 societăţi, au depus bilanţ doar 608.000, adică 85%. Din acestea, 14%, respectiv 84.000, au raportat că au înregistrat un rezultat nul.

„Din cele 524.000 de firme care au înregistrat rezultat negativ sau pozitiv, cele cu profit sunt preponderente, 58%, respectiv 306.000 agenţi economici, care au totalizat un profit de 17 miliarde de euro. Din acestea, statul deţine numai 720 de firme cu un profit total de două miliarde de euro”, a subliniat reprezentantul BNR.

Florin Georgescu crede că este îngrijorător faptul că 219.000 de firme (restul de 42%)  au înregistrat pierderi de 8,5 miliarde de euro, din care 390 sunt societăţi de stat, cu 0,9 miliarde de euro pierdere, şi 218.610 sunt companii private, cu un total al pierderilor de 7,6 miliarde de euro.

„Cauzele acestor situaţii negative sunt multiple şi conţin, pe lângă factori obiectivi specifici economiei de piaţă, numeroşi factori subiectivi, care pornesc cu reglementări incomplete din Legea 31 privind societăţile comerciale, continuă cu multe breşe în legislaţia fiscală şi includ comportamentele inadecvate ale unor antreprenori”, a mai spus prim-viceguvernatorul BNR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu