marți, 17 mai 2016

CUM CITEȘTI creșterea de peste 10% a profiturilor și a activelor celor mai mari cinci grupuri bancare din România

FOTO: ZF.ro
Băncile o duc mai bine față de acum un an, mai ales din cauza creditelor de consum și a continuării curățeniei de credite neperformante, se poate deduce dintr-un articol din ZF.ro.

Pe românește, pe seama stimulării lăcomiei românilor, respectiv pentru că au dat pe mâna recuperatorilor pe datornicii pe care i-au stimulat să se împrumute acum 8 - 10 ani, la fel de responsabil cât îi stimulează acum.

Românii nu câștigă mai bine decât înainte de declanșarea crizei. Doar li s-au dat  mai mulți bani de cheltuială prin decizii politice. (Reducerea TVA ar fi o măsură economică, teoretic, deși a fost aplicată în an electoral).

Grupurile BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank şi UniCredit au obţinut în primul trimestru (T1) profituri cumulate de circa 853 mil. lei, cu 13,5% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce activele totale ale celor cinci bănci au făcut un salt de 10,4%, la 221,6 mld. lei, a calculat ZF.ro.

ZF.ro dă detalii statistice despre creșterile de profit și de active (activele  băncilor sunt în principal creditele acordate), dar cauzele creșterilor sunt mai puțin vizibile.


Grupul BCR, a obţinut în primul trimestru un profit net cu circa 8% sub nivelul din ace­eaşi perioadă de anul trecut, din cauza diminuării câşti­gurilor din dobânzi.

„Profitul BCR a fost obţi­nut în prin­cipal ca urmare a îmbună­tă­ţirii con­tro­lului riscului şi a calităţii portofo­liu­lui”, scrie ZF.ro.

Nu știm de ce Banca Transilvania este pe locul doi, în afară de criteriul statistic, da Raiffeisen Bank a ajuns pe locul trei în topul profiturilor, „după ce costurile cu provizioanelor s-au înjumătăţit”.

UniCredit Bank a obţinut un profit net consolidat dublu faţă de primul trimestru al anului anterior.

Pe partea de creditare, portofoliul total de împrumuturi al BCR a rămas la un nivel comparabil cu cel din primul trimestru de anul trecut.

Soldul total al creditelor nete ale grupului BRD către populaţie şi companii a rămas în apropierea nivelului de la finele primului trimestru din 2015. Pe segmentul retail, creditarea a crescut ca urmare a cererii solide de finanţare în lei de la clienţii persoane fizice, mai ales „graţie creşterii creditelor noi de consum fără ipotecă”.

În cazul grupului Banca Transilvania, soldul creditelor nete „a crescut uşor...  beneficiari fiind companii şi persoane fizice”.

La UniCredit portofoliul de credite brute, inclusiv finanţările acordate prin leasing, au avut o evoluţie pozitivă „susţinută în principal de creşterea volumului finanţărilor acordate clienţilor din segmentul companii, a creditelor de consum pentru clienţii persoane fizice precum şi a finanţărilor prin leasing”.

Topul celor mai mari trei jucători după active este cel cunoscut:  BCR, BRD-SocGen, Banca Transil­vania. Doar grupul UniCredit a trecut pe locul patru, depăşind Raiffeisen Bank.

De pildă, activele Băncii Transilvania au crescut semnificativ după achiziţia Volksbank.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu