marți, 1 martie 2016

DESCOPERĂ planurile de economii cu bonus din sumele investite și secretele promoțiilor UPDATE

(vezi mai jos actualizarea)

Firma de administrare de investiții Certinvest derulează o promoție prin care acordă un bonus, în creștere, celor care își plasează economiile într-unul dintre fondurile  sale de investiții cu grad scăzut de risc.

Bonusurile nu sunt mari.  În realitate, diferența față de randamentul pe care cineva l-ar putea obține singur, „nebiciuit” de vreo promoție, este un preț pe care îl plătește respectivul, pentru că nu-și impune singur o disciplină de economisire și investiție.

Prețul consecvenței, bonusul, este în creștere, se plătește trimestrial și ajunge, după un an de economisire și plasare a economiilor în fondul Certinvest Obligațiuni,  la 2% dintr-o aceeași  sumă economisită și investită lunar.

UPDATE: De fapt, 2% se aplică la suma minimă pe care ți-ai propus s-o investești în a 12-a lună.

Cine știe - cunoaște că fondurile monetare și de obligațiuni sunt în mare scădere de formă, din cauza reducerii dobânzilor pe piață.

Dar mă rog, să vedem ce zice campania, care se desfășoară în perioada 1 martie 2016 – 31 martie 2017, potrivit datelor Certinvest.

Mecanismul este unul mobilizator, după cum veți vedea.



UPDATE deja

Citind mai jos veți vedea ce se poate înțelege din comunicatul Certinvest. Le-am atras atenția și am stat de vorbă cu ei - sunt oameni de treabă. Am mers împreună la regulamentul promoțieiNici  nu este explicit -  cristal!

Totuși, de acolo am dedus că bonusul este de 0,5% din „suma lunară” plasată în a treia lună, 1% din cea  plasată în a șasea lună, 1,5% din cea din a noua lună și 2% din cea din a 12-a lună.

Suma minimă este 200 de lei. Adică bonusul este de UN LEU în luna 3, DOI LEI în luna 6, TREI LEI în luna 9 și PATRU LEI în luna 12.

În fine, iată și răspunsul oficial, trimis prin firma de PR (evident fără diacritice, tot Ionescu să muncească), „pentru bună regulă”.

„Pentru suma de 200 de lei, depusa in fiecare luna, in fondul Certinvest Obligatiuni, timp de 12 luni, investitorul va primi, pe langa randamentul fondului Certinvest Obligatiuni,  urmatoarele bonusuri: 1 leu (dupa 3 luni de economisire) + 2 lei (dupa 6 luni de economisire) + 3 lei (dupa 9 luni de economisire) + 4 lei (dupa 12 luni de economisire). In total, bonusul primit de el va fi de 10 lei.

Acesta este plusul pe care il primeste, pe langa randamentul fondului Certinvest Obligatiuni  (cat va fi el).

Practic, investitorul care investeste lunar cate 200 de lei in fondul Certinvest Obligatiuni, primeste un bonus care ajunge la 0.41% din intreaga suma depusa (cam un sfert - o treime din dobanda standard oferita de banci la depozite si conturi de economii in acest moment). Concret, investitorul depune 2400 de lei si primeste, pe langa randamentul fondului, un bonus de 10 lei (0.41% din totalul sumelor depuse).

Referitor la termenul promotiei, Certinvest poate decide in orice moment sa o prelungeasca, in functie de interesul aratat de investitori vis-à-vis de aceasta promotie. De altfel, Certinvest a prelungit promotii si in trecut spre beneficiul investitorilor (promotia cu comision 0 la fondurile de indici este un astfel de exemplu). Daca vom vedea interes din partea clientilor, cu siguranta o vom prelungi”.

Iată și tabelul din regulament din care dedusesem realitatea.

Aha, mi-am zis, după ce am citit cu atenție tabelul! Bonusul se calculează din ce am plasat în lunile 3, 6, 9 și 12. (Regulamentul dă exemple și pentru pentru depuneri pe parcursul anului)

Și nu cum....

Ce se putea înțelege inițial, din comunicat!

Astfel, abia „după primele TREI luni de economisire, bonusul este de 0,5% din suma lunară”.

După  ȘASE luni de economisire, bonusul devine de 1% din suma lunară, iar după NOUĂ luni de economisire, bonusul ajunge la 1,5% din suma lunară.

După un an de economisire constantă a aceleiași sume în fiecare lună, bonusul oferit este de 2% din suma lunară” – spun oficialii companiei.

Investitorii trebuie să depună o aceeași sumă de bani, cel puțin 200 de lei, și să nu retragă banii economisiți până la momentul acordării acestor bonusuri.

Bonusurile sunt acordate trimestrial „și cresc pe măsură ce investitorul respectă regula de a investi în fiecare lună aceeași sumă”, se spune într-un comunicat al Certinvest.

Bonusurile se adaugă la randamentul obișnuit al fondului. Și, din nou, este un preț pentru lipsa de disciplină proprie.

Facem niște socoteli?


0,5% din 200 de lei face exact UN LEU. Altfel spus, iată cum zice Certinvest Să Faci Un Leu! :)

În primele trei luni se pare că nu câștigi nici un bonus  – din câte se pot deduce din comunicat. „DUPĂ primele 3 luni de economisire, bonusul este de 0,5% din suma lunară”, spune comunicatul.

În următoarele trei luni, câștigi câte un leu, în total trei lei dacă ai depus 600 (0,005x3x200).

0,5% abia peste trei luni?

Păi, dacă investeai singur la începutul anului, tot în Certinvest Obligațiuni, câștigai până acum tot atât, în două luni, potrivit calculelor kmarket.ro!

Mă rog, am stabilit că ești un leneș și ai nevoie de biciul promoției. Mai departe...

În următoarele trei luni, câștigi șase lei din 600 depuși.

În următoarele trei luni, câștigi nouă lei din 600 depuși.

Și în fine, ce să vezi, după un an, când să câștigi și tu promisul 2% - se termină promoția! !!

FAULT!

Este o glumă?!

Îmi place să cred, totuși, că este o eroare de comunicare, căci îi știu oameni serioși pe cei de la Certinvest și pe cei de la DC, firma lor de PR. Ambele sunt pionieri ai domeniilor lor. Certinvest este și cea mai mare dintre cele care nu fac un parte dintr-un grup bancar.

Probabil că promoția se închide pe 31 martie 2017  pentru noii doritori. Adică atunci rien ne va plus, gata! S-au făcut jocurile!

În acest caz, însă, Certinvest ar trebui să spună din capul locului cât timp va plăti 2% pe lună, pentru cei care încep de astăzi planul de economisire! Sau pentru cei care încep la toamnă?

Sau: cine s-a străduit tot anul - are parte doar de o lună de bonus de 2% - iar comunicatul pune tocmai această sumă în titlu, căci de! ăsta e marketingul?

Am intrat și pe site-ul indicat și acolo citim: „Bonusurile vor fi plătite în termen de 5 zile lucrătoare după expirarea termenului de 92, respectiv 184 ,275 și 366 de zile de la momentul primei investiții în cadrul programului Acumulează și Certinvest te premiază!”

Poate am înțeles eu greșit...

Ai crede că, totuși, primești 0,5% / lună, după primele trei luni (92 de zile), pentru aceste luni. Însă cât primește cel care a economisit tot anul? 2% din suma lunară pentru toate lunile anului, în plus față de ce a primit pe parcursul anului? Nu-i așa că ar fi frumos?!

Să cercetăm mai departe, pe site, să întrebăm „la numărul de telefon afișat pe ecran”? Ia să vedem mai bine cum răspunde compania la problema noastră.



Mai departe să mai cităm alte lucruri mai clare.

„Este îngrijorător faptul că doar o treime dintre români economisesc cu regularitate , mai ales în condițiile în care am traversat recent o criză economică de amploare. (...) Promoția Acumulează și Certinvest te Premiază! își propune să motiveze oamenii să își însușească acest obicei al economisirii lunare, astfel încât să aibă oricând, o sumă de bani pregătită să îi ajute să facă față financiar momentelor mai grele care pot să apară”, spune Horia Gustă, director general Certinvest.

Investițiile pot fi realizate online, pe www.investonline.ro, prin telefon (021 203 14 30) sau la sediul Certinvest și ale agențiilor Băncii Transilvania.

„În 2015, o treime din investitorii fondului Certinvest Obligațiuni au realizat mai multe operațiuni de adeziune, efectuând, în medie, 4.5 operațiuni de investiții, fiecare dintre ele cu valoarea medie de aproximativ 5 000 lei.  Vârsta medie a persoanelor care investesc de mai multe ori pe parcursul unui an în fondul Obligațiuni este de 41 de ani – majoritatea sunt barbați (83%).

Fondul Certinvest Obligațiuni investește preponderent în instrumente cu venit fix (obligațiuni, depozite bancare și titluri de stat), având active de aproximativ 18,7 milioane de lei.

****
Despre Certinvest

Certinvest a fost înfiinţată în anul 1994 şi s-a impus ca una dintre cele mai inovatoare companii de pe piaţa românească de administrare de active, oferind clienţilor săi alternative profitabile pentru economiile lor, precum şi o gamă largă de soluţii de investiţii, pe clase de active.

În prezent, Certinvest activează pe piața investițiilor și pensiilor private, fiind cel mai mare administrator independent de active de pe piaţa românească, cu active administrate de aproximativ 50 de milioane de euro de la investitori instituţionali, investitori privați cu disponibilităţi financiare ridicate şi de retail.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu