marți, 22 martie 2016

DESCOPERĂ O alegere de meseriaș: În ce ar investi el acum pentru pensie

Cele mai raționale investiții pentru pensie sunt acțiunile, dacă ai 40 de ani sau mai puțin. Am mai convenit și explicat o dată de ce (v. AICI).

Ei bine, acțiunile companiilor  Transgaz (simbol bursier TGN), Transelectrica  (TEL) și – surpriză! – SIF Oltenia (SIF5) sunt cele TREI titluri pe care un prieten de-al meu, director de investiții, le-ar alege astăzi, pentru a-și construi un plan de plasamente (în acțiuni!), în vederea pensionării.

Cititorii Cum Să Faci Un Leu, îl cunosc pe Laurențiu Roșoiu, care ține blogul partener „TdbT – Totul despre banii Tăi”. Laurențiu este director  la firma de administrare de investiții Star Asset Management și este obișnuit să facă alegeri ca aceea de mai sus, „pe baza datelor, informațiilor disponibile la momentul actual, în actualul context și cu setul de cunoștinte de care dispun în prezent”. Câți ani ai Laurențiu? Nu, nu cred să aibă 40.

Bine, Transgaz (TGN), Transelectrica  (TEL) – înțeleg. În piață, ca și în manuale TGN și TEL sunt considerate  „acțiuni defensive”, pentru că nu prea au de ce să ofere surprize neplăcute.

Dar SIF5??!  SIF5 este o acțiune speculativă! SIF 5 este o societate de investiții financiare, care câștigă din așa ceva, din dividendele companiilor la care a investit și din prețurile la care le-a vândut acțiunile.

Este greu de conceput că TGN și TEL, companii cu statul acționar majoritar,  vor dispărea câtă vreme vor mai fi de transportat gaze naturale și electricitate pe magistralele naționale!

În schimb, SIF5 poate dispărea în câțiva ani, dacă acționarii lor, cu toții privați, vor să-și împartă între ei averea SIF-ului.

Hai să vedem....


TGN și TEL sunt companii strategice care operează monopolurile de stat ale transportului de gaze naturale și de electricitate, pe magistralele naționale.

Cele două companii au tarife reglementate și cunoscute dinainte.

De gaze naturale și electricitate va fi mereu nevoie (și asta este în definiția acțiunilor defensive; farmaceuticile sunt în aceeași categorie).

Prin urmare, companiile nu au cum s-o zbârcească atât de rău, încât să ne lase fără bani de pensie.

Și în plus, România este în dezvoltare, dezvoltarea are nevoie de tot mai multă energie... Capisci?

Dar SIF5?

Laurențiu Roșoiu argumentează, în articolul lui din TdbT – Totul despre banii Tăi, că este logic ca un portofoliu pentru pensie să reflecte structura economiei românești.

Este logic într-adevăr, este în logica aceleiași idei a dezvoltării pe termen lung.

Și, așa este, SIF-urile au portofolii suficient de diversificate ca să fie printre cele mai bune instrumente de a profita de cea mai mare parte a economiei.

În plus, TdbT – Totul despre banii Tăi mizează și pe faptul că de BCR se mai poate profita pe piață în acest moment doar prin acțiunile Erste și prin cele ale SIF5.

SIF5 are o expunere consistentă pe sectorul bancar (fiind singurul SIF care mai are dețineri la BCR – cea mai mare bancă din România!); dar deși sectorul bancar reprezintă circa 42% din portofoliul SIF, iar sectorul energetic alte circa 20%, restul de circa 38% este reprezentat de companii din alte sectoare economice precum turismul, industrie alimentara, farmacie, comert, industria constructoare de masini, etc.”, scrie Laurențiu Roșoiu, în TdbT – Totul despre banii Tăi.

Trebuie desigur să citiți singuri articolul.

Îl cunosc pe Tudor Ciurezu, președintele SIF5 și am încredere în profesionalismul  echipei lui. Dar și el și echipa lui fac ce vor acționarii. A căror majoritate de voturi pot decide, la un moment dat, că gata! Hai să împărțim averea SIF-ului! Avem în Fondul Proprietatea motivul foarte puternic al acelei temeri.

Explicația preferinței lui Laurențiu pentru SIF5 va fi fiind mult mai simplă.

În 30 de ani, multe se pot întâmpla cu un portofoliu. Vor intra acțiuni noi, vor ieși complet altele.

Dacă SIF5 va avea o soartă rea, o vom vinde fără regrete, după ani de zile în care am profitat de ea și de dividendele ei.

Ceea ce înseamnă că, fie și conceput și pentru pensie, de către un investitor pasiv, un portofoliu trebuie supravegheat.

Urmăriți și dezbaterea pe care a stârnit-o articolul.

Avertisment


Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere, și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.

Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii care implică riscurile respective.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu