luni, 14 martie 2016

DESCOPERĂ Jocul Dividendelor. De ce tranzacțiile cele mai mari la BRD s-au făcut înaintea anunțului oficial

Acțiunile BRD SocGen (BRD), probabil cea mai mare bancă românească de la cota Bursei de Valori București (BVB), au crescut firav, cu 0,19% până la 10,6 lei / titlu, în dimineața celei de a doua zile de tranzacții, după ce s-a anunțat valoarea dividendului propus acționarilor.

La ora 11, prețul era neschimbat față de cel de închidere de vineri, 10,58 lei / acțiune.

Cotația din această dimineață este aceeași cu maximul din 8 martie, când prețul acțiunii a crescut cu peste 3,7% față de ziua anterioară. Anunțul oficial privind dividendele a fost făcut vineri 11 martie.

Tot marți  (și nu vineri sau azi) a fost tranzacționat cel mai mare volum de acțiuni BRD. Este normal ca grosul tranzacțiilor să se fi realizat după anunțul oficial?

Care este explicația?


Toată lumea s-a așteptat ca BRD să reia plata de dividende după trei ani de pauză. Banca a înregistrat în sfârșit profit și un profit destul de mare.

Dividendul brut pe acţiune propus de conducerea băncii este de 0,32 lei, ceea ce înseamnă un randament al divi­den­du­lui de puțin peste 3%.

Este ușor să te gândești că informația despre valoarea dividendului a transpirat în piață. Pe de altă parte, mai toată lumea a estimat cam cât ar putea fi acea valoare și propunerea de dividend este în linie cu aşteptările analiştilor.

Analiștii caselor de brokeraj și chiar investitorii ceva mai inițiați fac ușor  estimările. Fac o medie a proporțiilor din profitul anual alocate dividedelor în anii anteriori, văd cam care este politica managementului și ajung la o estimare destul de apropiată de realitate.

Așa că, mai degrabă a fost vorba de speculații privind iminența anunțului decât de scurgeri de informații privilegiate, înaintea anunțului oficial.

Totalul dividendelor BRD este cât jumătate din profitul net de 445 milioane de lei raportat de bancă anul trecut.

Profitabilitatea investiției într-o acțiune pentru a beneficia de dividendele companiei se apreciază, într-o primă fază,  prin comparația randamentului dividendului cu dobânzile bancare.

Randamentul dividendelor este raportul dintre valoarea raportului dintre dividendul pe acțiune și prețul de achiziție al acțiune

Randamentul dividendelor BRD de 3% este destul de bun, dacă este comparat cu rata dobânzii, chiar dacă acțiunea ar fi cumpărată abia acum, după febra creșterii prilejuite de anunț.

Însăși BRD plăteşte persoanelor fi­zice pentru un depozit la termen în lei o dobândă de 1,5% pe an, atrage atenția ZF.ro.

Și ATENȚIE, dividendele se pot lua în câteva luni, în vreme ce de depozit nu trebuie să te atingi un an întreg.

Ca să beneficiezi de dividende, trebuie să fii înregistrat ca acționar al BRD la data de înregis­trare, care este 3 mai. În acest scop, ultima dată în care poți cumpăra acțiunea, data cu dividend, este 28 aprilie, cu două zile lucrătoare înaintea datei de înregistrare (în cazul în care Bursa va fi în chisă de 2 mai.

Acest răgaz este necesar derulării operațiunilor post tranzacționare, de transfer al acțiunilor din contul vânzătorului în cel al cumpărătorului, și al banilor în sens invers.

Acţionarii băncii urmează să voteze propunerea de dividend în Adunarea Generală din 14 aprilie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu