vineri, 8 ianuarie 2016

O familie din România face un profit mediu brut de 362 de lei pe lună. Ce venituri au românii

elara.ro
Venitul total mediu al unei familii din România a ajuns la 2.713 lei pe lună, în vreme ce cheltuielile medii lunare s-au oprit la  2.351 de lei  / lună,  în trimestrul III din 2015, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Statistica folosește termenul de „gospodărie”, având o metodologie care ține seama și de familiile din mediul rural.

Se poate spune, totuși, că profitul brut mediu al unei „familii statistice” din România a ajuns la 362 de lei pe lună, în creștere dacă ținem seama că veniturile au crescut cu 8,73% față aceeași perioadă a anului precedent, iar cheltuielile - numai cu 2,88%.

Nu știm cam cât i-ar rămâne familiei tip INS după toate taxele și cât ar mai  economisi / investi din cât îi mai rămâne.


 „Cheltuielile totale ale populației, au fost, în trimestrul III 2015, în medie, de 2.351 lei lunar pe gospodărie (886 lei pe persoană) și au reprezentat 86,7% din nivelul veniturilor totale, adaugă sursa citată. Veniturile bănești au fost, în medie, de 2.430 lei lunar pe gospodărie (916 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 283 lei lunar pe gospodărie (107 lei pe persoană)”, spune INS.

Salariile și veniturile similare contează pentru 57,6% din veniturile totale ale gospodăriilor. Mai contribuie veniturile din prestații sociale (23,5%), veniturile din agricultură (3,4%), veniturile din activități neagricole independente (2,5%) și cele din proprietate și din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,2%), potrivit datelor INS.

Veniturile în natură sunt importante și ele (10,4%), INS calculând, în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,1%).

Românii dau cei mai mulți bani pe mâncare, pe servicii și pe taxe, contribuții, cotizații, Cine are animale în curte, trebuie să le hrănească și pe acestea.  Dacă au și muncitori în gospodărie, trebuie să-i și plătească. Le mai trebuie și produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.

Cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei și cumpărarea de acțiuni la bursă ocupă în medie doar 0,7% din cheltuieli.

Nu  prea își permit mulți așa ceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu