luni, 4 ianuarie 2016

Euro începe anul peste 4,52 lei şi Bursa scade cu 0,8%, după ce China a speriat lumea din prima zi de tranzacţii a anului

Moneda europeană pare să se stabilizeze peste 4,52 lei, pe piaţa interbancară, după ce a deschis-o la 4,5275.

BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) scade cu 0,8%, tras la vale de curentul de pe marile pieţe.

Economiilor emergente nu le face bine creşterea de către FEDeral Reserve a dobânzii la dolar, şi aşteptările privind un dolar cât mai puternic nu sunt în faboarea monedelor mici.

Marii jucători pariază contra economiilor emergente şi mai ales împotriva celei a Chinei. De China depind, însă, multe din marile afaceri ale restului lumii.

Indicele de la Londra, FTSE 100, scade cu  mai mult de 2%, cel de la Frankfurt, DAX,   cu mai mult de 3,5%,iar cel de la Paris, CAC 40 , cu aproape 3% ( -2.79%, la ora 11).



Asta după ce, azi noapte, Bursa din China a sistat tranzacţiile ca urmare a căderii cu 7% a indicelui CSI 300, cea mai drastică scădere de început de an din istoria pieţei de la Beijing, potrivit Bloomberg.

Căderea a fost provocată de rezultatele rele ale economiei:  producţia industrială locală s-a contractat cinci luni consecutive, iar investitorii anticipau eliminarea interzicerii vânzărilor de acţiuni de către acţionarii principali.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu