vineri, 29 ianuarie 2016

Cum se pot pierde bani din cauza spaimei, sau a prejudecăților - încă o comparație în care România eșuează

Un manager de investiții mi-a povestit o situație stupefiantă aseară, la un bal organizat cu ocazia ceremoniei premiilor Bursei de Valori București (BVB)

Unul dintre posibilii săi clienți se încăpățânează să țină un milion de euro într-o bancă, la o dobândă ridicolă de 0,15%, în loc să-l investească cu un randament anual de cel puțin 3% (într-un fond mutual dedicat special fricoșilor).

Motivul? Omul a pierdut la FNI, odioasa fraudă care a vandalizat România până prin anul 2000, cu protecția autorităților care trebuia s-o oprească! Pe fraudă.

Dacă nu aș fi un ziarist care m-am confruntat adeseori cu spaime, ori chiar prejudecăți zdravăn înrădăcinate, chiar aș fi fost stupefiat! Dar nu, spaimele financiare, mai ales cele care, necontrolate, se transformă în prejudeăți, au o mare putere.

Nu discut aici că e  dreptul omului să fie înspăimântat. Discut doar de forța spaimei, care nu mai este justificată acum, după câte s-au schimbat în acest secol pe piața de capital românească.

Și, ei bine, acum câteva clipe citesc o știre, ca să văd că spaima omului cu milionul de euro este endemică, epidemică, etc. E în toată România.
Dovada:



Managerul global de investiţii Pioneer Investments a înregistrat vânzări nete de 15,2 miliarde de euro la nivel mondial în 2015, potrivit unui comunicat citat de AGERPRES.

Să spunem lucrurilor pe nume: vânzările nete sunt, de fapt, vânzări de titluri de fonduri de investiții administrate de Pioneer Investments și marea majoritate a acestora sunt fonduri mutuale.

Și mai precis, vânzările nete sunt subscrieri nete, adică diferența dintre intrări (cât au băgat oamenii investitori în fonduri) și cât au scos, cerând fondurilor să le răscumpere titlurile.

Pentru comparație, subscrierile nete înregistrate de fondurile românești  în  2015 au totalizat 1,51 mld lei (338,7 mil euro). Subscrierile nete înfondurilor străine distribuite în România în cursul anului au mai adăugat vreo 64 milioane de euro, potrivit statisticii Asociației Administratorilor de Fonduri din România, citată de Cum Să Faci Un Leu

Bine, sigur, România nu este atât de bogată ca restul lumii, și nici românii. Totuși, vorbim de o mare disproporție.

Bun, mi-am făcut punctul, acum să vă las să citiți mai departe știrea AGERPRES.

Pioneer Investments a înregistrat intrări mai robuste din Italia şi Germania, precum şi un impuls pozitiv în Asia şi America Latină. Potrivit datelor publicate de Morningstar, compania s-a clasat pe locul 4 la nivel mondial în segmentul fondurilor de tip 'multi asset' şi pe 9 în segmentul fondurilor alternative, datorită intrărilor puternice în strategiile de tip 'multi asset' şi în strategiile de management alternativ al lichidităţilor.

Pioneer Investments vinde și în România niscaiva fonduri mutuale și a moștenit și două fonduri locale (asta am adăugat eu).

„Este îmbucurător să vedem încrederea continuă pe care clienţii noştri ne-o arată. Suntem concentraţi în mod deosebit pe această responsabilitate, având în vedere în special volatilitatea pieţei şi condiţiile actuale de lichiditate, precum şi tendinţele macroeconomice, cum ar fi eficienţa politicilor monetare în aceasta etapa, perspectivele pentru China şi traiectoria economiilor de piaţă emergente. Suntem determinaţi să conservăm capitalul clienţilor noştri, rămânând fideli abordării noastre investiţionale testate în timp, inclusiv prin concentrarea pe gestionarea riscurilor, căutând oportunităţi pentru clienţii noştri în perioadele de volatilitate ale pieţei şi investind cu o viziune pe termen lung pentru aceştia”, a declarat Giordano Lombardo, CEO şi Group CIO al Pioneer Investments.

Oferta de produse a fost, de asemenea, adaptată, prin lansarea gamei de fonduri cu venituri ţintă - 'target income', concepută să ofere investitorilor venituri consolidate constante. Această gamă a atras peste 10 miliarde de euro în active în mai puţin de patru ani de la lansare.

Pioneer Investments este o societate de investiţii la nivel mondial, cu birouri în 28 de ţări, 2.000 de angajaţi şi 224 miliarde de euro în active administrate la decembrie 2015.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu