marți, 5 ianuarie 2016

COMENTAŢI despre: Moartea PFA-urilor, sau a Persoanelor Fizice Autorizate

Am mai auzit-o, o văd şi pe reţele: "În 2016, cei care au PFA-uri ar trebui să și le închidă. O treime din suma muncită se duce pe taxe. Bani pentru care statul nu face nimic", scrie Iulia Cimpoeru pe blogul său.

Unii analişti economici ar fi afirmat că activitatea PFA-urilor “devine ineficientă din punct de vedere fiscal”, mai adaugă autoarea. Îi citează cu expresia “ineficientă din punct de vedere fiscal”.
Sigur că expresia citată este scandaloasă.



I-aş fi recunoscător Iuliei dacă mi-ar spune care sunt analiştii respectivi, ca să-i umplu de ridicol suficient pentru tot restul vieţii lor. Dar nu îi citează.

Şi fără noul Cod Fiscal viaţa de PFA era o aventură, într-adevăr: "Pentru mulți dintre cei care lucrează ca freelanceri, fie că scriu, fac web design sau programare, PFA-ul era o modalitate legală de a primi niște bani pentru serviciile prestate. (...) Nu câștigă sume colosale de bani. Din contră, abia fac bani cât să-și acopere o chirie modestă și să pună ceva pe masă. Și, când este de muncit, muncesc. Uneori chiar 10-12 ore pe zi. (...) Nimeni nu-ți asigură spatele. Veniturile sunt instabile. Când ești angajat știi că iei o anumită sumă în fiecare lună, ca freelancer – azi ai de lucru, mâine nu se știe. În schimb, taxele sunt fixe, proporționale și mari", scrie Iulia Cimpoeru, despre cei care fac România asta să fie în pas cu vremea. 

Nu am resurse să mai comentez. De când mă ştiu fără "carte de muncă", am trăit din drepturi de autor.
Iulia ne mai sfătuieşte să:

"•  ne facem SRL – aici taxele ajung la 20% spre deosebire de PFA, unde vor fi 29%;
  •  lucrăm pe contract de muncă part time/contract zilier;
  •  lucrăm pe contract de cesiune a drepturilor de autor"

Şi are o seamă de sfaturi suplimentare pentru cei ce lucrează în ultima ipostază. Sunt sfaturi foarte bune, mi-aş dori să le pot aplica.

Citeşte tot AICI.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu