joi, 10 decembrie 2015

Românii economisesc mai mult și se împrumută mai puțin de la bănci. Raportul credite față de depozite, la minimul ultimelor opt luni

Bani
Frica și pățaniile trecutului îi fac mai înțelepți pe oameni, când e vorba de bani.

Raportul credite față de depozitele bancare a ajuns la 91,7% în octombrie, minimul ultimelor opt luni, în scădere cu aproape şapte puncte procentuale faţă de nivelul de acum un an.

Ritmul de creştere al economiilor populaţiei şi companiilor este în continuare mai rapid  decât ascensiunea creditelor, potrivit calculelor ZF.ro.




Totuși, statistica nu este neapărat motiv numai de bucurie, căci nivelul raportului respectiv înseamnă și un flux mai redus de finanţare externă. Adică “ne bazăm mai mult pe surse interne”, adică pe depozitele rezidenţilor, “care sunt mai stabile în cazul unor şocuri de evenimente internaţionale nefavorabile“, a explicat Rozalia Pal, economist şef al Garanti Bank, pentru ZF.ro.

Banii atrași de la populaţie au fost în octombrie cu 7,2% mai mulți faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Soldul depozitelor a ajuns la 233,7 mld. lei. Creditele contractate de populaţie şi companii au avansat cu doar 0,3%, până la 214,5 mld. lei.

Anul trecut, depozitele au depăşit creditele pentru prima oară în ultimii şapte ani. Ultima oară când raportul de mai sus a fost de 100% (depozite = credite) a fost în iulie 2014, amintește ZF.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu