joi, 17 decembrie 2015

Leul în marile jocuri ale dolarului cu euro. Ce se află în spatele celei mai puternice decizii financiare a ultimilor ani din lume

Dolarul pare să se stabilizeze în jurul nivelului de 4,17 lei, în seara de joi, după ce a trecut peste 4,18 lei. Moneda americană este într-un raliu aparent spre maximul de la 4,2197 lei, din 30 noiembrie și cel de la 4,2343 lei din 13 martie.

Este simplă explicația deprecierii leului, cauzată de decizia băncii centrale a SUA, FEDeral Reserve, de a crește dobânda la care dă dolari sistemului: investitorii globali, ispitiți de randamente mai mari în dolari,  vor ezita să se mai expună în România.

Vezi de ce și în articolul:

Țările ca România vor avea de suferit, după ce FED a demarat un nou ciclu monetar prin creșterea dobânzii


Marile jocuri


La nivelul deciziei FED, România nici nu se vede. Iată mai departe o mostră de judecată analitică la nivel euro –dolar:



“În măsura în care ne așteptăm în continuare la creșteri ale ratei dobânzii în SUA, în anul următor, și că Banca Centrală Europeană (BCE) va menține o poziție politică monetară foarte expansivă (de infuzie de lichidități, n.r.), există argumente pentru câștiguri suplimentare pe dolari”, scriu analiștii de la Erste Group Research, într-un raport de după anunțul  FED, de creștere a dobânzii.

Totuși: aceiași analiști se așteaptă “mai degrabă la o evoluție fără tendință (“laterală”)  a cursului EUR/USD. Motivul pentru aceasta este faptul că divergența politicii monetare din  zona euro, față de cea din SUA a fost evidentă de mai bine de un an. În vara anului 2014, EUR/USD încă tranzacționa la peste 1,35. Dolarul a câștigat 20% de atunci, așa că rata de schimb va fi luat deja în calcul decizia de acum a FED. În urma deciziei de majorare a FED, dolarul ar mai putea înregistra câștiguri suplimentare pe termen scurt, iar moneda euro s-ar mai putea îndrtepta spre minime. Cu toate acestea, aceste câștiguri ar trebui private ca temporare, o mișcare de contra-tendință urmând să se dezvolte în cursul anului viitor. Ca urmare, vedem puțină mișcare pe EUR/USD, în general”, spune analiza Erste Group Research.

Joi seara, cotația euro abia depășea 1,08 dolari.

Iată și o altă perspectivă a deciziei FED, din România, dar nu mai puțin avizată, a lui Mihai Nichișoiu, analistul redutabil de piețe externe al casei de brokeraj Tradeville. O redau integral, fără a o edita:

“În ansamblu, mesajul FED / Yellen de ieri i (miercuri 16 decembrie) mi s-a parut mai degrabă  "hawkish" (agresiv, în argou,  n.r.). Dar era dificil de transmis un vot de încredere în privinta economiei americane cu declaratii "dovish" (pacifist, n.r.)   Impecabil momentul FED de aseară - o mare diferență față de panica din septembrie. Și FED învață câte ceva”, spune Mihai Nichișoiu.
Miercuri seara, “era esențial ca FED să comunice că are încredere în economia americană. Nu întâmplător, bursa americană și chiar segmentele ei teoretic vulnerabile au avut o seară atât de bună.   FED a sunat suficient de "hawkish" așa încât să nu genereze - cel puțin deocamdată - vreo depreciere remarcabilă și generalizată a USD. Notați că FED încă se așteaptă să majoreze dobânda cheie de patru ori anul viitor”.

Analistul, unul dintre favoriții mei, de altfel, recunoaște că ar “fi un cumpărător pe bursa americană, simplificând pe cât posibil expunerea la nivelul celor mai importanți indici. În secundar, aș fi un cumpărător pe segmentul "junk bonds" (obligațiuni cu rating-uri rele, n.r.). La un  randament de aproape 7%, dacă acest segment nu este aproape de o catastrofă, rata "risc / recompensă"a unei poziții long (de cumpărare, n.r.) este extrem de favorabilă.   Aș rămâne vânzător pe aur. Bursele de acțiuni sunt în regulă, USD nu este chiar slab - și toată lumea aleargă după dividende sau "yields" (randamente). Notați, printre altele, performanța excelentă de aseară a segmentului de utilități pe Wall Street). De ce ar cumpara cineva aur în acest moment? Rămân la ideea că aurul și argintul vor vedea cotații apropiate de 1.000 dolari/uncie, respectiv 10 dolari /uncie cândva în următoarele săptămâni”.

Fascinante calcule de portofoliu, nu credeți?! Vom ajunge să le descifrăm, pe îndelete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu