vineri, 4 decembrie 2015

Legea dării în plată nu ar fi ajuns la promulgare. Președintele Iohannis în încurcătură

“Legea dării în plată nu a ajuns, încă, la Preşedinţie”, potrivit răspunsului primit de Bursa.ro de la Administrația Prezidențială.
“Toată ţara aşteaptă cu sufletul la gură decizia preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la Legea dării în plată a imobilelor” scriu colegii de la Bursa.ro.

Legea a declanșat dezbateri publice aprige, poate cele mai aprige de la pachetul legislative conceput de Parlament acum un an pentru a îngreuna activitatea procurorilor împotriva corupției.

Președintele ar fi primit toată săptămâna “ semnale din partea băncilor, direct sau indirect, că iniţiativa ar urma să provoace un dezastru în economie, pe deasupra fiind şi neconstituţională, în opinia bancherilor.

În acelaşi timp, iniţiatorii legii au continuat să susţină cu aplomb necesitatea acestei reglementări şi faptul că ea nu va avea efecte negative asupra sistemului bancar, ci dimpotrivă”.

Băncile au solicitat preşedintelui ţării să trimită legea la Curtea Constituţională a României (CCR). Mai pot sesiza CCR și Guvernul şi Avocatul Poporului (Victor Ciorbea), dar Guvernul nu dori  să compromită deja relația fragilă cu Parlamentul, iar Victor Ciorbea este greu de trezit din somnolența specific postului său și ușor de manipulat.

Astăzi ar fi ultima zi în care ar mai putea fi sesizată Curtea Constituţională, termenul limită în acest sens fiind de cinci zile lucrătoare de la adoptarea ei.

Klaus Iohannis are voie sa analizeze legea timp de 20 de zile după ce a primit-o, înainte să o promulge.

În cazul în care şeful ţării nu va promulga legea, aceasta se va întoarce în Parlament, urmând să fie reluată procedura de vot, ceea ce va întârzia intrarea în vigoare a noilor reglementări. Dacă Parlamentul va vota din nou Legea dării în plată, atunci Klaus Iohannis va fi obligat ca, de data aceasta, să o promulge.

Legea prevede că un debitor va fi iertat de datoria scadentă în momentul în care va ceda băncii imobilul cu care a garantat creditul.

Reprezentanții bancherilor s-au întâlnit în această săptămână atât cu președintele Klaus Iohannis, cât și cu prim-ministrul Dacian Cioloș pentru a-și prezenta opinia despre Legea privind darea în plată, fiind asigurați că situația va fi analizată, dar fără să primească vreo promisiune concretă, au declarat surse oficiale, pentru Profit.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu