vineri, 11 decembrie 2015

FONDURI MUTUALE: Intră mai mulți bani decât ies, dar mai puțini decât anul trecut. Începe maturizarea investitorilor

Investitorii în fonduri mutuale parcurg o perioadă de maturizare, ca urmare scăderii atractivității plasamentelor cu care s-au obișnuit să câștige în ultimii ani, cele în obligațiuni, inclusiv în titluri de stat. Dobânzile au scăzut, la fel și randamentele la obligațiuni și titluri de stat, așa că și creșterile la fondurile de obligașiuni s-au diminuat.

Scăderea câștigurilor la fondurile de obligațiuni a fost amplificată și de schimbarea  modului de evaluare a portofoliului,  prin trecerea la “marcarea la piață”, acolo unde administratorii au acceptat să o folosească. Marcarea la piață înseamnă evaluarea obligațiunii la prețul de piață și nu la un nivel care include și o fracțiune din randamentul final, calculată aritmetic.

Investitorii cam pleacă din fondurile veritabile de obligațiuni și se duc spre fondurile orientate spre depozite bancare.




Așa se face că subscrierile nete în fondurile de obligațiuni veritabile au fost negative, adică valoarea intrărilor a fost mai mică decât valoarea ieșirilor  cu 7,2 milioane de lei. Partea bună este că investitorii speriați nu au angajat sume mari. Totalul ieșirilor din fondurile de obligațiuni au fost de 15,2 milioane de lei, iar activele  acestor fonduri sunt de aproape 10,63 de miliarde de lei.

Din cauzele citate mai sus, intrările nete totale în fondurile mutuale, de 1,1 miliarde de lei,  au fost de peste trei ori mai mici decât în primele 11 luni din 2014. În noiembrie subscrierile nete au fost de 111 milioane de lei, ceea ce este încă bine, căci au fost luni în 2015 cu subscrieri nete negative, potrivit statisticilor Asociaţiei  miliarde de lei, Administratorilor de Fonduri (AAF).

Activele totale ale fondurilor mutuale au ajuns la 20,5 miliarde de lei la finalul lunii noiembrie, în creştere cu 12,4% faţă de începutul anului. Mare parte din avans a fost alimentat de sumele noi de bani atrase de la investitori. Numărul de investitori în fonduri este de 324.000, cu 6% peste nivelul de acum un an.

Marcarea la piață face fondurile de obligaţiuni mai sensibile la condiţiile din piaţă. Prin metoda „veche“ a acumulării de do­bândă, fondurile de obligaţiuni raportau creşteri constante.

 Voi reveni și voi începe prezentarea detaliată a fondurilor de pe piața noastră



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu