luni, 21 decembrie 2015

DESCOPERĂ BANII: Bugetul care ți se potrivește. Regula lui 10%

Vreau să răstorn metoda de a face un buget de familie, plecând de la un alt must, alt element obligatoriu decât cele de care sunt doldora mai toate ghidurile de finanțe personale.

Este plin netul de rețete de buget personal și de buget de familie. Nu mai are rost fandoseala de a mai produce și eu una, compilându-le inevitabil pe celelalte, pe care le consider eu mai valoroase.

Vreau altă metodă.

"Regula lui 10%" înseamnă că, dacă găsești 10 lei într-un buzunar, iei un leu din ei și uiți de el într-alt buzunar, într-un anume buzunar, de fapt. Al tău, dar unul în care Faci Leul Mai Mare Și Mai Frumos.



Simplu 

Sigur că este simplu să-ți faci un buget personal.

De o parte,  ce îți propui: toate veniturile şi cheltuielile pe care vrei sau care doar trebuie să le faci în fiecare lună.

De cealaltă parte, înregistrezi ce ai reușit să respecți, mai ales la capitolul cheltuieli. Partea asta te ajută să înțelegi cum ți se scurg banii printre degete. Și de aceea eviți tocmai partea asta,  cea mai neplăcută.

Fiecare dintre noi își face o listă de cheltuieli o dată, sau de două ori pe lună (pentru cei care își mai încasează încă veniturile în chenzine).

Puțini dintre noi iau seama la cheltuieli. Adică să și le înregistreze și să vadă care sunt inutile.
Nu mă refer la “răsfățuri”, cum le zice soția mea cheltuielilor rare, pentru plăceri mai mari sau mai mici.

Răsfățurile sunt utile, altfel de ce am mai trăi, nu-i așa?!
Risipa nu este.

Întotdeauna trebuie să mai tai din cheltuieli. Astea sunt mereu prea multe.

Coloana de venituri este cel mai simplu de completat, căci de obicei este ocupată de o singură cifră.

Tocmai de aceea trebuie trasată și completată, pentru că îți va aduce aminte că încă nu ți-ai făcut planuri concrete să mai adaugi cifre la venituri.

Mai mereu banii nu ajung la capitolul sume economisite  sau investite. Or, aceasta este partea cea mai importantă a unui buget de om responsabil.

Și – cât este de curios!, încercăm să ne educăm copii să economisească, “Strânge bani dacă vrei jucăria asta!”, dar noi înșine nu facem așa.

Regula lui 10%

O să vă gândiți la șpagă, și de ce  nu, de ce nu ți-ai da șpagă, tu - ție însuți?! Un ban pe care să-l pui deoparte, să-l economisești, să-l înmulțești .

Am spus de atâtea ori așa cum spui și tu acum.... “De unde să pun deoparte, dacă o duc din datorie în datorie”?!

Simplu, din nou. Aplică regula lui 10%.

Încasezi 10 lei de undeva, pune unul deoparte!

Îți rămân 100 de lei după ce ai luat salariul, ai plătit rata la bancă, ai dat înapoi o parte din datorie colegului și ai făcut turul lunar al hypermarketului?
Dar dacă faci toate astea cu gândul la 10%?

Dă-ți 10% din 100. 10 lei - sunt salvați. Save your future, ar zice englezul. Englezul  chiar așa spune că economii în limba lui:  savings..

Ce poți face cu un leu pus deoparte? Iei o dobândă cât de mică. Dar pe 10 lei:  iei de 10 ori mai mult.

Și dacă ți se pare puțin, nu aștepta luna viitoare. Caută-te în buzunar chiar acum... Cât ai? Trageți din cât ai “șpaga” de 10%. Nu mai amâna. Ia 10% din cât ai în buzunar și pune-i în alt buzunar.... pune-i acasă în pușculiță. Să nu ți se pară caraghios, sau să ți se pară și să râzi... Râzi azi, râzi mâine, așa faci leul.

Nu ai nimic în buzunar? Ai card, atunci. Tot omul mai tine un rest pe card acolo.

Sau mai bine, du-te la banca prin care îți iei salariul, chiar acum, și  cere-le să-ți facă un cont de economii, cere-le și facilitate de internet banking. Cât poate să-ți ia banca pentru asta? (o să ne ocupăm noi de acest detaliu în alt articol)

10% cu 10% cu 10%  - Așa Se Face Leul.

Sunt dobânzile mici? Ți se pare că nu merită efortul? Mai ales că îți mai ia și statul 16% impozit?

Și atunci ce, merită mai mult să risipești leul?!

Nu prea, și vei fi uimit să constați că îți poți pune lei la înmulțit, atât de puțini cât ai.

Cu nici 12 lei poți cumpăra un titlu al unui fond monetar pur sânge. Un fond de investiții monetar poate ceea ce tu nu vei putea niciodată (nu prea curând): să negocieze cu banca dobânda la depozite.

Cu nici 20 de lei poți cumpăra un titlu al celui mai căutat fond mutual din România, care, și el, face ceea ce tu nu poți: cumpără titluri de stat de 1.000 până la (cele mai multe) 10.000 de lei bucata.

Investitorii săi au avut un câștig brut de 3,85 % pe ultimele 365 de zile. Păi dacă tot este să plătești impozit, cel puțin să ai de unde plăti.

DESCOPERĂ  BANII și Bugetul care ți se potrivește. Îți voi spune încet - încet cum să-l descoperi. Pe exact bugetul care se potrivește felului tău de viață și, mai ales, profilului tău de risc.

Voi reveni curând cu mai multe aplicații ale Regulei 10%.

Oricum, ca să parafrazez banalitățile altor articole despre bugetul de familie, dacă aplici regula lui 10%, îți îmbunătăţești capacitatea de a:

* de a înţelege produsele financiare, conceptele şi riscurile asociate acestora,
* de a face alegeri în cunoştinţă de cauză,
* de a şti unde să te adresezi pentru sprijin și consiliere financiară obiectivă şi
* de a întreprinde orice vrei mata boerule, dar în mod eficient,

(O recomandare OECD, 2005, traducere).





Un comentariu:

  1. Este o metoda ingenioasa. Si cred ca cei 10% ar putea fi multiplicati serios daca luam in calcul cata risipa facem de fapt....

    RăspundețiȘtergere